Vul service


Ga direct naar
:

Handleiding assieraad vullen.

Onderstaand wordt een uitgebreide handleiding gegeven gericht op het zelfstandig vullen van uw assieraad. De benodigdheden worden hierbij op een rijtje gezet, waarna het vullen van een assieraad stap voor stap beschreven wordt. Vervolgens worden tevens nog enkele belangrijke tips gericht op het verlijmen van een assieraad weergegeven, gevolgd door overige tips. Wij adviseren u om, in het geval u zelf het assieraad wens te vullen, onze assieraden vulset mee te bestellen. Hierbij bent u verzekerd van een juiste schroevendraaier, mini trechter en goede borgvloeistof. 
 

De benodigdheden:

  • Een assieraad met schroefsysteem
  • Een kleine schroevendraaier
  • Een velletje papier en stukje plakband
  • Een flesje borgvloeistof (bijvoorbeeld treadlock blauw, te koop bij UitvaartUniq en de meeste doe-het-zelf winkels).
  • Eventueel voor de zekerheid; Een zeefje, penseel(tje), wasknijper, tandenstoker en een tissue.  

Het vullen van een assieraad, stap voor stap.

Stap 1: Draai het schroefje los. LET OP: Indien u het schroefje los (of vast) draait, doe dit dan niet te hard en ben voorzichtig. Zeker een zilveren schroefje kan snel beschadigen.

Tip: Gebruik een wasknijper om het assieraad rechtop te houden en een papieren zakdoek om beschadigingen te voorkomen.

Stap 2: Voor het vullen van het assieraad kunt u een stukje papier in een pijl rollen en dit vastzetten met plakband. Vervolgens kunt u een stukje van de punt afknippen en dit gebruiken als trechter. Indien u een vulsetje heeft aangeschaft bij UitvaartUniq kunt u hier het minitrechtertje voor gebruiken.

Stap 3: Leg het assieraad op een stukje papier, om eventuele asrestjes op te vangen, zodat u de as die tijdens het vullen eventueel gemorst word weer makkelijk terug kunt plaatsen in de aszak. Vul het assieraad vervolgens met de as van uw overleden dierbare.

Tip: Wanneer de as grovere stukjes bevat (en dit is vaak het geval), kunt u de as van tevoren door een zeefje doen en de fijnste restjes gebruiken voor het vullen van het assieraad. Ook kunt u een kleine hoeveelheid as in een vijzeltje plaatsen, maal het vervolgens met een stampertje fijn. Wanneer u niet in het bezit bent van een vijzeltje kunt u ook met gebruik van een eetlepel en een theelepel de as fijn maken.

Stap 4: Zorg ervoor dat er geen as in het schroefdraad zit. Hierdoor kan de schroef namelijk vast gaan zitten. Verwijder eventuele asresten met een penseel en gebruik een houten of kunststof tandenstoker om de as door te drukken. Hiermee voorkomt u beschadigingen van het assieraad en de inwendige schroefrand

Stap 5: Plaats een druppel borgvloeistof op het schroefdraad en draai het schroefje voorzichtig dicht. een eventueel teveel aan borgvloeistof kunt u verwijderen met een tissue of een zachte doek.

Stap 6: Laat uw assieraad vervolgens 24 uur drogen.

Na het doorlopen van bovenstaande 6 vulstappen, is uw sieraad gevuld en waterdicht. In het geval u secondelijm gebruikt (dit raden wij af), dient u zeer snel te handelen en tevens goed op te letten dat u niet teveel lijm gebruikt. Het verwijderen van lijmresten naderhand is zeer moeilijk. Onderstaand vindt u nog enkele belangrijke lijminstructies.
Belangrijke lijminstructies tijdens het vullen van een assieraad.

1: Wanneer u de vulschroef dicht gaat lijmen, let dan goed op de volgende zaken:

2: Gebruikt u (seconde)lijm? Ben dan voorzichtig en vermijd huidcontact. Binnen enkele seconde is de lijm actief, waarbij materialen (en lichaamsdelen) aan elkaar gelijmd kunnen zijn.

3: Let er goed op dat er geen asresten in de schroefdraad zitten. De schroef kan hierdoor vastzitten en de schroefdraad beschadigen. Controleer dit goed voordat u begint met lijmen. Wij adviseren u hierbij om het schroefdraad met een kleine kwast goed na te lopen.

4: Plaats de lijm altijd op de inwendige schroefdraad van het assieraad en niet op de schroef zelf. Op deze manier voorkumt u dat er veel lijm naar buiten wordt gedrukt.

Tip: U kunt beter iets minder lijm gebruiken dan te veel.

5: Wanneer de lijm is aangebracht dient u de schroef helemaal vast te zetten. Stop niet met vastschroeven, omdat anders de lijm al vast kan zitten, waarbij het schroefdaad (na vervolgens doordraaien) beschadigd kan raken.

Overige assieraden tips.

1: Ga niet met het assieraad in water, tenzij het assieraad gedicht is met een speciale afdichtlijm. Daarnaast adviseren wij u tijdens het douchen uw assieraad af te doen. Het is mogelijk dat het assieraad door zout, zuren, schoonmaakmiddelen en/of zeepresten aangetast raakt.

2: Doe tijdens sportactiviteiten uw assieraad af. Het is mogelijk dat het zuurgehalte in het zweet eventuele coatings en platings aantast.

3: In het geval u een hoge zuurgraad heeft in zweet, adviseren wij u om te kiezen voor assieraden van RVS of titanium zonder coating.

4: Kies voor het schoonmaken van uw assieraad voor een juwelen poetsdoek. Zorg ervoor dat u bij matte sieraden niet te hard wrijft. Door de wrijving kan het sieraad gepolijst worden en wordt deze glanzend.

5: Tot slot adviseren wij u een beetje as apart te houden voor ‘noodgevallen'. U gaat er natuurlijk niet van uit, echter mocht u uw assieraad verliezen of wordt het gestolen, heeft u ten alle tijden een beetje reserve as om een nieuw sierraad te vullen.

Gedeelte assieraden, alleen te vullen door UitvaartUniq.nl. 

LET OP: Verschillende assieraden binnen ons online assortiment kunnen niet door u zelfstandig gevuld worden met de as van uw overleden dierbare. Het vullen van het sieraad dient hierbij uitgevoerd te worden door onze medewerkers. Hierbij dient u, na bestelling, de as van uw overleden dierbare aan te leveren c.q. op te sturen. Hier vindt u meer informatie en de procedure m.b.t. as aanleveren t.b.v. vullen UitvaartUniq.nl >>

Dit wordt duidelijk aangegeven op de product detailpagina van het betreffende assieraad. Indien deze melding niet wordt weergegeven, kunt u uitgaan van onderstaande informatie m.b.t. de vulservice en de vulhandleiding.

Handleiding urn vullen

LET OP: Voordat u zelf start met het vullen van de urn, doe eerst navraag bij uw uitvaartbegeleider / uitvaartverzorger of direct met het crematorium. Het is mogelijk dat een van deze partijen het vullen van de urn uit kan voeren. 30 dagen na de crematie wordt de as van uw overleden dierbare vrijgegeven en kunt u deze, op afspraak, afhalen bij het crematorium. 

Indien u een bestelling plaatst bij UitvaartUniq.nl kunt u uiteraard gebruik maken van onze vul service op locatie (bij ons in de showroom), geheel kosteloos uiteraard. Wanneer u besluit om zelfstandig de urn te vullen adviseren wij om onderstaande 'urn vullen handleiding' rustig door te nemen. Heeft u vragen, neem dan gerust contact op met 1 van onze medewerkers, wij zijn u graag van dienst. 

Tips voorafgaande aan het vulproces.

  • Controleer goed of de urn omgedraaid kan blijven staan. Dit is belangrijk omdat veel urnen de opening aan de onderkant van de urn gepositioneerd is. Indien deze niet blijft staan adviserern wij u iemand te vragen om de urn vast te houden, of gebruik te maken van de doos waarin deze verpakt zat. Zorg er hierbij wel voor dat u extra bescherming aanbrengt om bijvoorbeeld krassen tegen te gaan met bijv. een handdoek. 
  • Betreft het een keramische urn, natuurstenen urn of een glazen urn, zorg er dan voor dat u montagekit in huis heeft (deze kunt u gewoon bij de doe-het-zelf winkel in de buurt kopen). Bij deze urnen is het vaak zo dat er geen schroefdeksel aanwezig is en in dit geval is het dichtlijmen / verzegelen van de sluiting gewenst. Wel is het hierbij belangrijk dat u van te voren goed controleert of de kit geschikt is voor het materiaal waarvan de urn vervaardigd is (dit kan nog wel eens verschillen per kit). 
  • Wenst u de urn buiten te plaatsen? In dit geval adviseren wij u om altijd (uit voorzorg) gebruik te maken van kit. Ook kunt u kiezen voor een goede borgvloeistof in het geval er sprake is van een schroefdop met weinig speling. Breng de kit of de borgvloeistof hierbij altijd aan de binnenzijde van de urn aan op de schroefrand. Op deze wijze realiseert u een correcte, waterdichte afsluiting.
  • Zorg voor een windstille (tochtvrije) plek, zodat u niet bang hoeft te zijn voor het wegwaaien van de as van uw overleden dierbare.
  • Kies voor een tafel waar u goed aan kunt staan, zodat u de benodige bewegingsvrijheid heeft tijdens het vullen van de urn.

Het vullen van een urn, stap voor stap.

1: Leg 3 of 4 papiervellen naast elkaar, of kies voor een groot vel papier op de positie waar u de urn wenst te vullen. Op deze manier zorgt u ervoor dat de eventueel gemorste as weer eenvoudig verzameld kan worden en uiteindelijk eenvoudig alsnog in de urn geplaatst kan worden. 

2: Plaats de urn, die u wenst te vullen, in het midden van het papier en verwijder de (schroef)deksel. In het geval de urn niet goed blijft staan, vraag dan iemand om u te assisteren of maak gebruik van de doos waarin de urn geleverd werd (in combinatie met bijv. een handdoek om krassen tegen te gaan). 
 
3: Doe de lege aszak in de urn.

4: Verwijder vervolgens de deksel van de asbus waar de as zich op dit moment in bevindt en haal de aszak met as uit deze asbus. Normaal gesproken is deze aszak dichtgebonden, maar wij willen u toch adviseren om hierbij voorzichtig te werk te gaan.

5: Schud de as van de aszak voorzichting in de nieuwe aszak. Het is goed mogelijk dat u tussentijds de nieuwe urn even moet schudden om de as correct te verdelen, zodat u verder kunt gaan met het vullen.

6: Voeg eventueel het crematienummer steentje toe (dit bevindt zich ook in de aszak van de asbus die u ontvangt van het crematorium) en sluit de aszak af met een touwtje, stukje ijzerdraad of tiewrap.

7: Sluit de urn met de (schroef)deksel en gebruik indien nodig kit of borgvloeistof om de urn dicht te lijmen / optimaal te verzegelen. Breng de kit of de borgvloeistof hierbij altijd aan de binnenzijde van de urn aan op de schroefrand.

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »
U maakt gebruik van een verouderde versie van
Internet Explorer, klik hier om deze te updaten.
x